Típus: Signal 402

Gyártó: Leningrad Kozitsky Works

Adományozó: Soltész János (óra: Nagyné Magdi)

A típus gyártásának kezdete: 1969. vagy előbb

Gyártás ideje: 1984. április

Hullámsávok: HH, KH

Működőképesség: jók

 

A képekre kattintva 1024x768-as képet kapsz.

Jellegzetes orosz (szovjet) rádió, beépített órával, ami ébresztésként be tudja kapcsolni a készüléket. Tudtommal ez a második Magyarországon megjelent változata. A hátlapon TENTO van feltüntetve, ez nem a gyártó, hanem az exportáló TECHNOINTORG rövidítése, amit 1974-ben hoztak létre Moszkvában. Annak idején a Szovjetunióból származó készülékek gyártóját nem ismertük, a VEF-en kívül. Vitaly Brousnikin orosz gyűjtőtől tudom, hogy minden Szignál típus Leningrádban, a Kozitski Művekben készült.

A készülék marha erős bőrtokban van, szíjjal. A bekapcsolás, hangerőszabályzás és az állomáskeresés az oldalsó élgombokkal történik. Hátul van a sávváltó, az ébresztés ki-be kapcsolója, antenna és fejhallgató csatlakozó. Csak akkor ébreszt, ha a készülék a potméterrel be van kapcsolva.

Az óra mechanikus, fölhúzós, az ébresztési idő az óra homloklapjának elforgatásával állítható be.

A hasonló orosz (szovjet) rádiókhoz hasonlóan erősen nemlineáris a skála, a rövid végén nagyon bezsúfolódnak az adók.

A rádiót nagyon jó állapotban kaptam, egy erős tisztogatás után szépen működött. Behangolásra sem volt szükség. Az órája járt ugyan, de a perc- és óramutató csak statisztikusan működött. Emiatt az órát kicseréltem abból az ugyanilyen típusú készülékből, amit Nagyné Magditól kaptam. A házat összefogó és a panelt leszorító csavarokat kellett csak pótolnom.

A másik ugyanilyen, Magditól kapott, 1979-ben gyártott készüléket sok évvel ezelőtt már javítottam. A sávváltója volt kontakthibás, amit csak úgy tudtam javítani, hogy forrasztással kapcsoltam fixen KH-ra. Ebben a ferritet tartó műanyag is szétmállott, lötyög benne a ferrit, elég gyalázatos állapotban van, bár KH-on rendesen működik.