Rádiószignálok és műsorok bejelentkezései

Ez a lap kizárólag érdekességképpen íródott, semmiféle politikai véleményt nem tartalmaz!

A hidegháború során fejlődött ki az "ellenség" területére anyanyelven sugárzott propagandaadások rendszere, többségüket rövidhullámon adták, de néhány adás középhullámon is fogható volt. Mindenki a saját igazságát igyekezett hirdetni. A rövidhullámon hangolgatva néha el is tűnődtem azon, hogy ilyen sok igazság van a világon?

A legismertebb a Szabad Európa Rádió (SZER) / Radio Free Europa (RFE) volt, amelyik hajnaltól éjfélig hirdette az igét (nemcsak magyarul, sok nyelven). Fiatal korunkban ezen hallgattuk a Délutáni randevú című műsort, amelyik a beat zene újdonságait juttatta el hozzánk, amíg Komjáthyt ki nem találta a Magyar Rádió. A Délutáni randevú 15 órától 17-ig tartott, közben 16 órakor hírek. A zenei adást viszonylag jól lehetett fogni, de 15:55-kor egy jelegzetes zavar kezdett megjelenni néhány kHz-cel odébb, majd 16:00-ra pontosan rácsúszott a SZER adására. A hírek után szép lassan lemászott az adásról. Úgy látszik, a zavaró elvtársak a zenét nem találták ideológiailag veszélyesnek. A könnyűzenén kívül a híreket még megértettem, bár nem nagyon érdekelt. A komolyabb "uszító" műsorok számomra érthetetlenek voltak, a szocialista rendszerben felnőtt emberkék számára nem voltak képesek egyszerűen és közérthetően elmagyarázni a két világrendszer közötti lényegi különbségeket.

A többi kapitalista ország napi egy-három alkalommal sugárzott adást, fertály órától néhány óráig terjedő időtartammal, némelyik ismétlésekkel..

A szocialista országok közül a Szovjetúnió, Kína és Albánia sugárzott magyar nyelven.

Itt nem veszem figyelembe a szomszédos országok saját magyar nyelvű lakosságának szóló nemzetiségi adásokat.

Hosszú évek megfigyelésével összesen 14 ilyen adást találtam, ezek közül 12-ről tudtam hangfölvételt készíteni. Sajnos, az olasz rádió (RAI) olyan zavaros frekvenciákon adott, hogy még vájt füllel is csak foszlányokat lehetett kiszűrni belőle. Hasonlóan az újvidéki rádió nemzetközi szolgálatának magyar nyelvű adásáról sem sikerült fölvételt készítenem (ez csak heti egy alkalommal adott magyarul). Érdekes módon ezek közül 4 adó (plusz a RAI) még ma is szolgáltat magyar nyelvű műsort, a TWR ma MERA név alatt sugároz magyarul, a BBC pedig egyes magyar rádiókban kapott műsorblokkot. A hidegháború megszűntével annyira megritkultak a rövidhullámú adások (általában, nemcsak a magyar nyelvűek), hogy a RAI adása is jól hallhatóvá vált.

Az alábbi hangfölvételeket 1988-89-ben, Budapest belvárosában készítettem a csöves készülékek között bemutatandó Beethoven II készülékről. Aki figyelmesen meghallgatja, két azonosítható dátumra való hivatkozást hallhat. Egy-egy fölvétel sok próbálkozás eredménye, annyira rosszul lehetett fogni az adásokat. Jól hallatszanak a rövidhullámú adás jellegzetes zavarai és torzításai. A megszűnt adások előtt * jel áll.

A hangfölvételek ABC rendben a következők:

   *    Voice of America (VOA), Amerika Hangja

   *    Ankara (kb. 2000-ig sugárzott még adást)

   *    Deutschlandfunk (DLF) / Deutsche Welle

         Jeruzsálem (Kol Israel)

   *    Kanadai Rádió     első minta,    második minta

   *    London, Angol Rádió (a BBC szerkesztésében)

         Moszkva

         Peking

   *    Szabad Európa Rádió műsorzárás

   *    Tiranai Rádió     első minta,      egy gyöngyszem

   *    Trans World Radio (TWR)

         Vatikáni Rádió