Típus: REMA 2003

Gyártó: REMA-Fabrik für Rundfunk, Elektrotechnik und Mechanik, Wolfram & Co. KG, Stollberg, néhai NDK

Adományozó: Szarka János

A típus gyártásának kezdete:  1964.

Gyártás ideje:  1964.

Hullámsávok: H, K, R1, R2, CCIR URH

Működőképesség: jó

A képekre kattintva 1024x768-as képet kapsz.

 

 

Egy munkatársamtól kaptam ezt a szép külsővel megmaradt készüléket, mikor már sok évet állt üzemképtelenül.

Magyarországon vették, erre utal a magyar biztonsági cimke is, de olyan kis sorozatban jöhetett be az országba, hogy a Kádárokban nem lehet megtalálni.

Egy német gyűjtőtől kaptam meg a kapcsolási rajzát és az Interneten okosodtam ki a gyártó cégről is.

A gyártó céget 5 korábbi Telefunken munkatárs alapította 1945 második felében Stollberg városban, 30 dolgozóval. Később a gyár évi több tízezer készüléket gyártott. Az állam 1959-től igyekezett a kezdetben tiszta magántulajdonú céget befolyása alá vonni, de érdekes módon csak 1972-ben államosították. A rádiógyártás 1990. végén szűnt   meg és a céget 1991-ben számolták föl.

A készülék egy példásan kivitelezett erős középszuper, a Pacsirtához hasonló fölépítésben és tulajdonságokkal. Érdemes megnézni a rendezett hullámváltót és a kulccsal (vagy akár kézzel is) precízen hangolható KF sávszűrőket. A tápegység a sasszi kivételekor egy bontható csatlakozó révén a házban marad.

Nem sok hibája volt. Az EL84 végcső vezérlőrácsa pozitív feszültséget kapott az átvezető csatolókonditól (ezek minőségét már "dícsértem" A Beethovennél), az okozott túláram miatt az anódfeszültség is abnormálisan alacsony volt. Az EL84-et korábban már cserélték, de lehet hogy a hib avalódi okára nem jöttek rá. A készülék AM érzékenysége erősen ingadozott, néha alig fogott valamit. Nem volt könnyű rájönni, hogy az egyik KF trafóban volt egy időszakos átvezetés, ami egy kis piszkatúra után megszűnt. Az EL84 NYÁK foglalatát is polírpapírral kellett illetni és csipesszel kellett görbítgetni, ami elég tipikus hiba.

Belül, ahogy a fényképeken is látszik, elég sok lerakódás volt a fém és egyéb felületeken, amit nem tudtam egyszerűen eltávolítani, ezért inkább úgy hagytam.

A készülék jól működik, a fadoboznak szép hangja van. A precíz szerelésen kívül semmi rendkívüli nincs a készüléken, de nagyon stabilan teszi a dolgát.

 

 

 

 

 

 

REMA-03k.JPG (27220 bytes)